Triumph-tema på MC-Collection

Nu ska jag sjunga balladen om Fredrik Åkare, sade Johan. Då bestämde sig Sara för att stjäla hans hoj.

På MC-Collection i stenstallarna på Tid Slott firar museet att det har gått 120 år sedan den första Triumph-motorcykeln tillverkades och rullades ut i det engelska vädret. Även om Triumph tog ansats i sin tidiga närvaro under 1910- och 1920-talet, så är det tiden från 1936 som de flesta förknippar med Triumph. Det var då som Jack Sangster, som redan ägde Ariel, tog över tillverkningen och satte Edward Turner att styra verksamheten.


Under Edward Turners ledning utvecklades den 500-kubiks parallelltwin som kom att bli närmast synonym med brittisk motorcykelindustri, och under efterkrigstiden kom Triumph att bli en av världens största motorcykeltillverkare.
Det är med avstamp i Turners ankomst till Triumph som museet vill berätta historien om Triumphs gyllene år, de ekonomiska problemen på 1970-talet och hur de anställda själva lyckades hålla liv i märket, samt vad som hände efter att John Bloor började bygga upp ett nytt och modernt Triumph under 1980-talet.
MC-Collection tittar också närmare på vem Edward Turner egentligen var, och hur han och Triumph påverkades av Storbritanniens historiska utveckling. Även det svenska perspektivet lyfts fram, med knuttekulturen som började frodas under 1950-talet fram till det sena 60-talets bikerkultur.

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: