Ola Stenegärd på MC Collection

Sverige har begåvats med ett flertal briljanta designers och konstruktörer. Enbart inom motorcykeldesign har vi världskända namn, som Carl Oscar Hedstrom, Folke Mannerstedt, Nisse Hedlund, Kenth Öhlin, Acke Rising och under de senaste 20 åren även en gotlänning vid namn Ola Stenegärd från Stånga. Den 18/6 öppnar utställningen om Sveriges största mc-designer på 100 år på MC Collection.

Det finns något som kallas för svensk formgivning. Oavsett om vi pratar om möbler, hus, eller fordon så handlar det om en naturlig stramhet, eller ett koncept där funktion går före utseende och just därigenom blir tidlös. Där det vackra ligger i att designern kan lyfta fram funktionen och på så sätt skapa skola. Svensk formgivning är heller inget som existerar i ett vakuum, utan formgivare, arkitekter, ingenjörer börjar alltid någonstans. Fråga exempelvis chopperåkare över hela världen så känner de till ”Swedish style”. Det är något som börjar vid gräsrotsnivå

Med invigning den 18 juni gör MC Collection en utställning om Sveriges idag globalt mest kända, kreativa och framgångsrika motorcykeldesigner, Ola Stenegärd. En utställning som följer Olas resa genom åren, från den första hembyggda moppen, rotad i den svenska hojbyggarkulturen. Detta genom en serie egna hojbyggen, via sin utbildning på Art Center och Konstfack, till motorcyklar han designat professionellt samt motorcyklar han har varit ansvarig för som designchef under sin karriär hos bland annat BMW Motorrad och Indian Motorcycle.

Utställningen pågår även under säsongen 2025 och däremellan kommer det att skapas evenemangsdagar knutna till utställningen. 

För mer information om datum och tidpunkter, gå in på https://mc-collection.com

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser