Tio år sedan i Rapid City – en återfödsel

För lite mer än tio år sedan gick jag in i ett garage i Rapid City, South Dakota tillsammans med en handfull annat löst folk, för att för första gången titta på den nya generationen motorcyklar från Indian Motorcycle. De flesta på plats brottades med sina känslor, men långt inne där i roten var det ingen som trodde att företaget skulle växa i den kraft det gör idag, om än mindre tro att det skulle överleva mer än fem år. En vecka senare, när vi klev av hojarna i Denver, Colorado, så frågade jag redan Gary Gray (som var projektledare) ”Jag antar att vi kommer tillbaka hit nästa år för att provköra nya Scout?”. Ett år senare, när vi gjorde just det, sade han att han nästan bet sig i tungan för att inte svara ”Ja, hur visste du det?” av bara farten. Men ett ”garage find” där man hittar morgondagens motorcykel, baserad på en romantiserad gårdagsmodell, var något av det mest omtumlande garagebesöken jag varit med om.

Att som svensk köra förseriemodeller av Indian Chief och Roadmaster gjorde att jag kände mig manad att fråga om jag var den förste svensk som kört hojarna… för ni vet… en av grundarna kom från Småland. Men nä… det var såklart en gotlänning som hade kört någon av hojarna enbart dagen innan.

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser