Superbike – An Illustrated Early History 

I slutet av 2023 kom det ut en bok som handlar om amerikansk AMA Superbike Racing från slutet av 70-talet och 80-talet. Vi pratar om tiden före knäpuckar, när silvertejpade plastlock från syltburkar var höjden av effektiva knäskydd för den som ”körde modernt” och inte ville få blodiga knän. Från tiden då regelboken var lite ”luddig” och det inte var många rör, skruvar eller annat som inte bytts ut för att få ner vikten eller förbättra väghållningen. Det var här vi först fick se förare som Eddie Lawson, Freddie Spencer, Wayne Rainey och Wes Cooley sladda runt med något som idag skulle betecknas som okörbara monster på ständigt hala däck, jämfört med modern standard. 

Boken täcker perioden när BMW, Ducati och Moto Guzzi först utsattes för en första generation wobblande, sladdande japanska motorcyklar, till det som skulle bli superbike-revolutionen och bilderna är från depåer och banor på Daytona International Speedway, Bryar Motorsports Park, Laguna Seca Raceway, Pocono International Raceway och Road America.

Idag har Superbike utvecklats kopiöst, men den här boken på 192 sidor belyser sportens ”vilda västern-period” och alla bilder är tagna av John Owens och texten skriven av Kevin Cameron. Båda mycket välkända namn inom den tvåhjulsburna motorjournalistiken. Boken finns tyvärr inte på Amazon och köpare hänvisas till en hemsida som bara skickar inom USA eller Storbritannien. Den kostar $75, vilket är en handfull dollar, men kan köpas signerad för några få dollar mer. 

superbikebook.com

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser