Sturgis Super Spreader 2020

Sturgis Motorcycle Rallye i South Dakota har kopplats till mer än 266 000 Corona-fall  i USA.

Trots corona-pandemic bestämde sig arrangörerna för Sturgis Motorcycle Rallye att genomföra årets träff i den lilla sovstaden i South Dakota. 

Tidigare i år välkomnade South Dakotas guvernör Kristi Noem alla amerikanska bikers till delstaten för eventet som kördes första gången 1938. Sturgis Motorcycle Rallye har under väldigt många år varit en av delstatens turistindustris stora kassakor. Nu kommer det däremot in alarmerande rapporter som hävdar att mer än 266 000 fall av Covid-sjuka de senaste veckorna har direkt koppling till bikers som besökt Sturgis 2020.

Den stora motorcykelträffen, som är en av världens mest kända träffar, ägde rum 7 – 16 augusti och lockade till sig drygt 460 000 personer från hela landet. Tidigare har den lockat närmare 800 000, men siffrorna har varit på nedgång samtidigt som medelåldern växer på deltagarna.

Lokala nyhetsrapporter hävdar att merparten av besökarna i år inte använde ansiktsmask och inte heller utövade social distansering. I många fall eftersom de är övertygade om att Covid-19 bara är en fejkad pandemi som startats av politiska motståndare med huvudmål att förstöra för president Donald Trump. Detta i sin tur förvandlade Sturgis 2020 till ett ”super spreader-event” där mer än 266 000 personer har insjuknat.

Siffrorna, som kommer från en rapport som publicerats av det oberoende, tyska forskningsinstitutet IZA, i Bonn, Tyskland, har fåtts fram genom anonymiserade mobiltelefondata, lokala hälsojournaler och data från US Centers for Disease Control and Prevention. Slutsatsen är att uppskattningsvis 266 796 fall av coronavirus kan kopplas direkt till träffen i Sturgis. Med en dödlighet på cirka åtta procent är detta en en katastrof.

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser