Sportster försvinner från Europa

Samtliga Sportster-modeller försvinner från den europeiska marknaden från nästa år.

Efter att ha varit en av Harley-Davidsons storsäljare sedan 1957 då den första järn-Sportstern gjorde entré på den globala marknaden, tillkännager Harley-Davidson idag att samtliga XL 883 och XL1200 Sportster-modeller slutar att säljas i Europa från åtsmodell 2021. Detta på grund av strikta Euro5-regulationer som modellen alltså inte klarar av. 

Dessutom stänger man ner all verksamhet i Indien, vilket snarare är resultat av det digra sparpaket som företaget nu går igenom för att ens finnas kvar efter Covid-19.

–Sportster-modellerna har börjat sälja sämre under senare år, så det här var nog ganska väntat, säger Stefan Lundin på hojbutiken Probike Stockholm Syd som är Sveriges förmodligen största mc-butik. 

För närvarande ryktas det även om att modellen kommer att återuppstå, fast med den nya, vätskekylda Revolution Max-motorn som planerades sitta i H-D Bronx, som skrotades innan den ens började tillverkas. Men det är än så länge bara ett löst rykte som Stefan inte kan bekräfta.

Egentligen är vi inte särskilt förvånade, då motorn i den luftkylda Evo-Sportstern har funnits i ett mer eller mindre oförändrat skick sedan den ersatte järn-Sportstern 1985. Det är helt enkelt dags för något nytt, så vi hoppas att det finns en modern dito väntandes i kanalerna. Men det lär ta ett tag innan vi får reda på det. 

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser