Spanien vill förbjuda öppen hjälm vid motorcykelkörning

Spanska Directorate-General for Traffic, motsvarigheten till svenska Transportstyrelsen, har presenterat ett antal önskade regeländringar i syfte att minska antalet döda och antalet skadade i trafiken. 

Inget är klubbat och bestämt, men bland annat vill spanska myndigheter skärpa reglerna för motorcyklister när regeringen föreslår en rad nya åtgärder som syftar till att minska det ökande antalet dödsfall för motorcyklister i landet.

Inrikesminister Fernando Grande-Marlaska presenterade dessa förändringar som en del av 2023 års trafiksäkerhetsrapport.

Dessutom tillkännagavs att man vill införa en betydande förändring av reglerna kring spanska motorcykelkörkort. Bil-körkort B1 kommer inte längre att, per automatik, omfatta behörighet att köra moped eller motorcykel upp till 125cm3. I stället kommer en obligatorisk kurs att krävas för personer som innehaft B-körkort minst 3 år, och vill köra motorcyklar upp till 125cm3.

Dessutom tittar man på att snäppa upp reglerna kring obligatorisk skyddsutrustning för motorcyklister. Bland annat vill man förbjuda öppen, så kallad jet-hjälm vid motorcykelkörning, och där planen är att heltäckande hjälm (integral eller systemhjälm) och godkända motorcykelhandskar ska bli obligatoriskt att bära för motorcyklister som kör ute på spanska vägarna.

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser