Snabbt Motorbyte

Under sidvagnarnas andra tidsträning inträffade för paret Mathias och Erica Westergård en incident av det slag man definitivt inte önskar under en tävlingshelg. Ett obekant mekaniskt ljud kom från motorn, och sidvagnen började uppföra sig illa. Mathias styrde av från banan och stannade motorn.

Inne i depåtältet försökte man hitta förklaringen till felet utan att lyckas. Johnny Nordberg, som kör i Superbikeklassen, har lång erfarenhet av den typ av motor som satt i Mathias sidvagn. Han konsulterades, och han trodde att det kunde vara ett vevstakslager i lilländen som hade pajat.

Förre ägaren till sidvagnen Rasmus Dombernowsky, Mathias och en kompis, Jonas Lövén, konfererade, och de beslöt att byta motor eftersom Mathias hade med sig en reservmotor. Men det var bara tre timmar till racestart. Skulle det gå?

Vid monteringen av reservmotorn upptäcktes läckage i kylsystemet, så de förde över den trasiga motorns kylssystem till reservmotorn. Även förgasarbryggan fördes över. De lyckades få sidvagnen körklar till racet, men kopplingen slirade och växellänkaget var feljusterat. Trots detta lyckades Mathias med sin burkslav Erica vinna racet.

Text och foto av Bengt Johannesson, Pargusbild

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser