Muskelbilsskänsla i jubileums-Harley

2023 Location Photography – Enthusiast. FLTRXST – FLHXST – FXLRST

I år när Harley-Davidson fyller 120 år slår de på stort med ett antal olika nya modeller. Att folk i USA är stolta över landets livfulla fordonshistoria vet alla, och varför inte? Fordonsindustrin har befunnit sig i en retrotrend de senaste 15 åren och på mc-sidan har Harley-Davidson aldrig vuxit ur sin retroålder utan alltid lyckats hålla sig i toppen bland cruisers och bad ass-touringbikes. Det är inte första gången som ”The Company” lägger in referenser till amerikanska muskelbilar. Den här gången är det visserligen inte bara ett par femekrade muskelbils-fälgar på en Dyna Switchback, utan en hel serie om tre hojar som fått en lack som för tankarna till en Yenko-trimmad Cheva Nova eller Camaro. Eller kanske en Shelby Mustang från 1967. Här är Harley-Davidson Low Rider ST, Street Glide ST och Road Glide ST Fast Johnnie”. Grisen på vänster tanksida vill fabriken koppla till den 100-åriga grislegenden Johnnie.

Istället för den klassiska H-D-loggan, som sitter på höger tanksida, sitter nämligen en tecknad gris på andra sidan. Alla som gillar muskelbilar förstår att det är en vinkning till muskelbilserans tecknade maskotar som satt någonstans på karossen på exempelvis Dodge Super Bee, Plymouth Road Runner, Pontiac GTO, med flera. Den tecknade grisen sitter även på Harley-Davidsons Screaming Eagle fabriksracers i klassen King of Baggers och H-D understryker att alla griserier egentligen började för 100 år sedan. Det var fabriksföraren i Harleys ”wrecking crew” Ray Weishaar som tog med sig sin griskulting Johnnie till tävlingarna. När han vann fick grisen ibland åka segervarv, eller helt enkelt bara smaka på Rays öl. Enligt Harley är det här ursprunget till att man kallar en Harley för en ”hog”. 

”Den grafiska randeffekten är en kraftfull signal till den generation som blev myndig under den här eran och är fortfarande effektfull idag”, säger Brad Richards, Harley-Davidsons vicepresident för design och kreativ chef. Utseendet är en nick till ren Americana.”

Motorn i alla tre modeller är Milwaukee-Eight 117 big twin-motorn på 1923 cc och de tillverkas vardera i 2000 exemplar. 

Själva älskar vi hojen, men undrar vilken pryoelev som gjort gris-Johnny-dekalen.

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser