Harley-Davidson Fat Boy 30 år

Harley-Davidson Fat Boy 2020. En helt ny maskin efter 30 år.

Här är ett stycke ironi. I år skulle Harley-Davidson fira att Fat Boy fyller 30 år. H-Ds strippade postapokalyptiska version av Softail, som gjorde filmpremiär i ”Terminator 2: Judgment Day” som färdmedel åt en av apokalypsens fyra ryttare, roboten Cyberdyne Systems T-800 Model 101 (Arnold Schwarzenegger). En jubileumsmodell har tillverkats, men födelsedagsfesten kom av sig lite på grund av… Ja, kanske inte domedagen, men till stor del på grund av Covid-19. MCM var första svenska tidning att 1990 köra första Fat Boy på svensk mark. Så vad har hänt med modellen under 30 år?

Edward Furlong och Arnold Schwarzenegger i ”Terminator 2, Domedagen”, som den hette på svensk bio.

Softailramen hade redan funnits i produktion sedan slutet av shovelhead-eran, 1983. Under 1991 blev modellen legendarisk delvis tack vare sin roll i filmen, samt på grund av ett säreget utseende som tog skruv bland en yngre generation bikers. 

Första året fanns den bara i silver. Eftersom vi vid tidpunkten ännu inte var vana vid modern tillförlitlighet på amerikanska hojar så blev en av de hjärtligt positiva kommentarerna i testet: ”Den startar varje gång”.

Men nu har det gått 30 år och under de åren har varenda skruv, varenda kåpa och plåtbricka ersatts trefaldigt. Evolution-motorn på 1340 cc har under årens gång hunnit bytas ut till både Twin Cam och Milwaukee Eight på 1868 cc, vilket har förbättrat prestandan avsevärt jämfört med de tidiga årgångarna. Faktum är att vi under vårt test 1990 blev ifrånkörda vid ett rödlyse av en folkabuss. Sånt händer inte idag. Jubileumsmodellen finns i mattsvart och säljs i 2500 exemplar. 

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: