Fonzies Triumph – nostalgisk popikon

Den som såg på TV under 70-talet i Sverige kunde inte undgå den 50-talsnostalgiska humorserien Happy Days. Eller ”Gänget och jag” som den hette på svenska. Den som hade lite mc-intresse lär också minnas Henry Winkler som Fonzie och hans Triumph TR5 från 1952. Faktum är att motorcykeln blev viktiga rekvisita i serien eftersom producenterna var noga med att Fonzie inte skulle uppfattas som en buse, utan en motorcyklist med ansvarsfull klädsel.

I USA sändes serien mellan januari 1972 till maj 1984, medan den gick på TV2 i Sverige från oktober 1977. 

Precis som i filmen Easy Rider fanns det inte bara en, utan flera kopior av samma motorcykel. En av dem var seriens stuntman Bud Ekins hoj. Men en mindre känd trivia är att Fonzie skulle ha kört Harley-Davidson knucklehead… Särskilt som serien utspelar sig i Milwaukee. Men eftersom Henry Winkler inte kunde köra hoj så blev det lättare för honom att styra runt Trajjan. Redan efter några avsnitt blev det bestämt att Henry… förlåt Fonzie… skulle vara cool på Triumph istället. Att det sedan fanns en leksaks-Fonzie på motorcykel med stödhjul kan man fnissa åt i parallell till det. Själv skyllde han på att han hade gashandsdyslexi.

Den Triumph TR5 som finns i seriens intro och som förekommer i flest avsnitt ägs av Mick Lynch i Portage, Michigan och den är i exakt samma skick som den var under filminspelningen, Ända ner till tankbucklan. 

Vad säger vi? Coolt. Precis som Fonzie.

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser