Excelsior-Henderson tillbaka?

En Henderson Four från 1916 var sin tids mest avancerade motorcykel.

Excelsior-Henderson är ett av världens mest klassiska motorcykelmärken. Ett märke som har lyckats hänga kvar i minnet trots lång frånvaro och även har nytillverkats i omgångar. Nu har indiska Bajaj köpt märkets IP-rättigheter när det kommer till kläder och tillbehör. Alltså ”International Property Rights”. Rätten till att använda namnet på motorcyklar förvärvade Bajaj redan för två år sedan.

Från början av förra århundradet var det två motorcykelmärken. Henderson och Excelsior, som slogs samman 1917 och sedan gick omkull 1931 i hjulspåren av depressionen när ägaren Ignaz Schwinn abrupt lade om hela tillverkningen till trampcyklar, trots fulla orderböcker. Men maskinerna som tillverkats var de lyxigaste och snabbaste på marknaden, så Excelsior-Henderson lämnade ett legitimt arv som sedan startades om när företaget startade på nytt och från 1998 tillverkade 1950 motorcyklar /med V-twin motor från Victory) under en tvåårsperiod i en ny fabrik i Belle Plain, Minnesota. Men år 2000 tog det slut… den gången.

Vad som händer nu är att indiska Bajaj har köpt rätten till att använda varumärket. Företagets motorcyklar är överlag från 150 till 250cc, så förvänta er inga stora radfyror på tusen kubik eller mer. Andra aktiva indiska mc-tillverkare som tagit till liknande stunds nyligen är Mahindra som köpt Jawa, amt TVS som nyligen köpte Norton.

Excelsior Henderson Super X från 1998.

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser