Ducati Multistrada fyller tjugo år

Den allsidiga motorcykeln som förändrade Ducatis historia och blev en av den Bologna-baserade motorcykeltillverkarens populäraste modeller, fyller tjugo år.

Multistrada föddes 2003 med syftet att erbjuda en Ducati som var både mångsidig och sportig, kapabel att ta sig an vilka vägar som helst. Den första versionen av motorcykeln var Multistrada 1000 DS, startpunkten för en familj som har fortsatt att utvecklas genom fyra generationer, den senaste baserad på V2- och V4 Granturismo-motorerna.

Under sin tjugoåriga livslängd har Multistrada stoltserat med en rad innovationer och tekniska utvecklingar, generation efter generation.

I ett pressmeddelande skriver Ducati: ”Bland de viktigaste innovationerna som introducerades för första gången tack vare Multistrada, som verkligen måste nämnas, är Riding Modes hos 2010 års modell, en lösning som nu är utbredd hos de tunga- och mellanklassmotorcyklar. Multistrada V4, det tekniska riktmärket för den Bologna-baserade tillverkaren, som introducerades på marknaden 2020, var vid den tiden den första motorcykeln i världen med främre och bakre radar. En lösning som har gjort det möjligt att introducera systemen Adaptive Cruise Control (ACC) och Blind Spot Detection (BSD), som förbättrar komforten och säkerheten. Också på samma modell introducerade Ducati Phone Mirroring-lösningen, som förvandlar instrumenteringen till en färg-kartanavigator samtidigt som den erbjuder information som behövs för motorcykelkörningen.”

För att fira tjugoårsjubileet av modellen har Ducati satt upp en tillfällig utställning med titeln ”Multistrada 20th – Twenty Years of Evolutionary Exploration” i sitt museum. Där kan Ducati- och motorcykelentusiaster bland annat beundra två av de symboliska modellerna av Multistrada-dynastin på nära håll: den första Multistrada 1000 DS, som förkroppsligar den initiala visionen och inspirationen bakom skapandet av denna familj av motorcyklar, och den nyare Multistrada V4 Rally, som till fullo representerar vägen framåt vad gäller innovation och evolution som modellen har gått igenom de senaste tjugo åren.

Visningen bjuder även på en kort dokumentär som, genom bilder och personliga ”vittnesmål”, beskriver historien och framstegen som har kännetecknat denna modell, från dess introduktion till de senaste versionerna.

Utställningen ”Multistrada 20th – Twenty Years of Evolutionary Exploration” kommer att vara öppen till början av oktober med samma öppettider som Ducati-museet, från måndag till söndag från 9:00 till 18:00, och hålla stängt på onsdagar.

Multistrada kommer att vara en av huvudpersonerna i Ducati World Première 2024-avsnitten, planerade från 19 september till 7 november på Ducatis officiella webbplats och sociala medier.

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser