Buell does the Fuell

FUELL Fllow. Erik Buells nya skapelse.

I år ska det franska företaget Fuell börja sälja sin elmotorcykel Fllow. Elmotorcyklar är inte MCM Classics område, men det är däremot eldsjälar. Människor som aldrig ger upp. En av de männen som har jobbat med, byggt, skapat och tävlat med motorcyklar är Erik Buell. En man som vi har träffat en handfull gånger och som vi har den yttersta respekt för. Redan för 33 år sedan skrev MCM om Erik Buell och hans skapelser. Buell startade 1983, men det var när firman fyra år senare började bygga modellen RR1000 Battletwin med motor från XR1000 som vi började tycka att det såg riktigt spännande ut. Att hans familj sedan härstammar från skandinavien var bara en spännande bisats. 

Vi vet alla hur det gick sedan. Firman, som drygt tio år tidigare slagits ihop med Harley-Davidson, lades för drygt tio år sedan ner i svallvågorna efter den världsomfattande ekonomiska krisen som drabbat hela fordonsbranschen. Erik startade om företaget och gav det namnet EBR (Erik Buell Racing). Företaget fick sitt säte i East Troy, Wisconsin och tillverkade sex modeller baserade på den vätskekylda, 72-graders V-twin som med hjälp av Harleys pengar utvecklats tillsammans med Rotax och sålts som Buell 1125R under åren med H-D. 

Erik Buell.

Efter att EBR gått omkull några år senare såldes alla tillgångar vidare till Liquid Asset Partners och där trodde nog de flesta att sagan om Buell som mc-tillverkare var all. Men… ”You can’t keep a good man down”, som det amerikanska uttrycket säger. Erik skulle snart börja planera för nya tvåhjuliga drömmar.

För några år sedan gav han sig in i elcykelbranschen med Francois-Xavier Terny på företaget Fuell där Erik nu är CTO (Chief Technology Officer). Alltså produktutvecklingsdirektör. Så nu är en elmotorcykel redo för gatan. Fuell Fllow (ja, med två L i Fllow) är en eldriven pendlarhoj storstadsmiljö. Alltså inte den supersportmaskin som Erik Buell alltid har haft som ideal. Prislappen startar vid 10 995 Euro för den som nöjer sig med 11kW, och tusen Euro till för samma hoj med 34kW.

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser