BMW R 18 B – provkörning

Foto: Minna Holz

Under sommaren har vi provkört nya BMW R18B. En bagger som visade sig bjuda på överraskningar och glada tillrop. Här är Manfreds körrapport.

Varje gång som jag närmar mig en ny motorcykel så börjar jag leta efter skönhetsfel. De flesta hojar har en ”finsida” och en vinkel som kan vara ofördelaktig på bild. De har något i utseendet som ser bra ut på bild, men som kanske väcker besvikelse när man närmar sig hojen i verkligheten. Men med R18B är det tvärt om. Hojen är lite större än vad den ser ut att vara på bild, den har inga fula vinklar och detaljarbetet är rakt igenom exceptionellt välgjort. I somras, under provkörningen, har ett tiotal okända män kommit fram och ställt de vanliga frågorna. ”Har du byggt den själv, Är det verkligen en BMW, vad kostar den, vad väger den, hur stor är motorn?” Alltid samma serie frågor ställda av förundrade, imponerade bikers eller tidigare knuttar som alltid tidigare har tänkt ”snuthoj” när de sett en BMW. Men med R18-serien ändras gamla fördomar även i den här målgruppen och det kommer troligtvis inte ta alltför lång tid innan modellerna börjar uppnå viss kultstatus. Men vi säger det med låg stämma eftersom alla sådana förutspåelser lika gärna kan slå åt andra hållet.

När jag körde en BMW R18C förra sommaren blev jag imponerad av denna mix av artificiell nostalgi, modern teknologi och en detaljrikedom, trots sparsam detaljering i en och samma motorcykel. Och den här gången var det inte annorlunda. Motorn är samma gigantiska 110,8 kilo tunga, 1802cc stora boxermotor (inklusive växellåda och insugsrör) som skapades för denna serie. Motorvikten är ungefär dubbelt så tung jämfört med en klassisk R100-motor. Men vad BMW fick lära sig under de år som Ola Stenegärd jobbade hos dem är att de måste tänka annorlunda när de säljer motorcyklar i olika kategorier. Jodå. Det är Ola från Gotland som varit en av skaparna bakom just R18. En del kunder struntar i bästa effekt, lättaste vikt, modernaste lösningarna. De vill ha en ball hoj som ger dem kittlingar längs ryggraden. En riktig åkhoj som de kan njuta av under såväl småresor som längre åkturer. Och de vill se bra ut på sin motorcykel. Andra kunder vill ha världens bästa tourer på alla underlag. De köper en GS. Att kompromissa och bygga drömcruisern av den redan existerande boxermotorn var dömt att misslyckas redan från början. 

När BMW bestämde sig för att gå ”all in” och bygga en motorcykel baserad på sitt arv, byggd för USA-marknaden där cruisers och baggers tar lejonparten av marknaden, så gjorde de egentligen detta vid fel tillfälle. Corona lamslog världen och i vissa länder stängdes fabriker och leveranser av legotillverkade delar kunde inte tillverkas eller komma fram. Men BMW har alltid planerat väl inför kriser och hållt vattnet över ytan. Så under 2021 ökade BMW Motorrad sin försäljning i USA med 32,1%. Mer än det dubbla av den redan höjda försäljningen i resten av världen. Samtidigt som andra konkurrenter backade.

Men nu står vi här och försöker lära oss hur just den här hojen fungerar och vad den har för egenheter. Det man främst lägger märke till är de låsbara, hårda packväskorna och kåpan på styret. Är du kort så kommer du att behöva sitta lågt och stabilt. Men då stör kåpan framåtsikten. Men för egen del var det aldrig något problem då jag är 186 och hojen känns som om den är byggd för mig.

Jämfört med en standard R18 väger hojen dock 50 kilo mer. 398 kilo istället för 345. Och 25 av dessa kilon ligger i styrkåpan. Det är här vi kommer till en sak som kan upplevas störande. När du kör en R18 så har den låg tyngdpunkt och hojen är lättkörd i alla farter. När du stannar vid ett rödljus så kan upplevelsen däremot bli lite vinglig om du inte vet vad det beror på. Vikten gör motorcykeln instabil när du har den i styrhöjd. Särskilt om du ska baxa runt hojen på grus eller på ojämnt underlag. Du har en elektrisk backväxel som du slår på med vänster hand på motorblocket och sedan gasar du bakåt genom att trycka på startknappen. Väldigt välfungerande system, men var försiktig med stora styrutslag under backning. Jag lyckades tappa hojen vid ett sådant tillfälle. Och står du på grus så är det omöjligt att lyfta 400 kilo motorcykel till körbart läge om du är ensam. Däremot så fick vi uppleva hur motorcykeln själv, genom att den låg ner på cylindern, ringde till BMW Call-center. ”Hallå. Vi ser att du har haft ett tillbud. Ska vi skicka ambulans?” Och ärligt talat så var det första gången som jag kände att det ändå fanns trygghet i att vara övervakad. För även om BMW under 2021 sålde närapå 200.000 nya motorcyklar under 2021, så hade jag kontakt med dem bara sekunder efter at jag tappat hojen. 

Även om hela den här motorcykeln osar nostalgi i sitt formspråk så räcker det med att slå på tändningen för att förstå att den egentligen är rena rama rymdskeppet. Under den vanliga hastighetsmätaren och varvräknaren har hojen en gigantisk 10,5-tums TFT-display som du kan använda till navigering, kontrollera värmehandtag och värmesadel, utetemp, telefonuppkoppling, stabilitetskontroll, larm samt alla kördata om bland annat bränsleförbrukning, körlägen (Rain, Roll, Rock), hålla koll på radiokanaler och i stort sett till allt utom själva styrandet. Det mesta sköts via hjulet på vänster styrsida så du behöver aldrig slåppa greppet om gas och handbroms.

Ljudanläggningen med Marschall-högtalare är ”top of the line” om du gillar att lyssna på musik medan du kör. Själv föredrar jag motorljud och en sak är säker. Den här hojen har ett mycket eget och härligt ljud på olika varvtal. 158 Nm / 3000 varv och 91 hk / 4.750 rpm gör att du alltid har fullt med kraft i handtaget, oavsett vilken växel du har ilagd. Vibrationerna som följer detta är oftast av den behagliga karaktären och håller sig till fotplattorna och handtagen.

Det sitter en radar i kåpan på vår hoj som känner av framförvarande fordons hastighet och ser till att hålla säkerhetsavstånd när du har farthållaren påslagen (extra tillbehör). Tanken rymmer för övrigt 24 liter i jämförelse med R18 som rymmer 16 liter. Det kanske inte låter mycket, men bränsleförbrukningen är 0,58 vid blandad körning och med GPS kan du enkelt planera in tankstoppen.

De hårda packväskorna rymmer vardera 27 liter. Eller 26,5 om du har Marschal-högtalarna i väsklocken. Detta är inte särskilt imponerande.

Motorcykeln har hydraulisk koppling och kombibromsar. Ett måste för en cruiser i den här storleksordningen kan man tycka, men inte många av konkurrenterna har greppat detta trots många fler års övning inom segmentet. Bromsar du med enbart foten så förflyttas 30% av den bromsstyrkan till framhjulet. Bromsar du bara med handbromsen så förflyttas 30% till bakbromsen. Och med tanke på att det sitter rejält stora Brembo-bromsar på hojen så är det lättbromsat. Men 600 kilo i 120 km/t behöver rejäla hejdare (löst räknat på motorcykel, packning och passagerare). Med en prisbild som börjar vid 279.900 Sek. är detta ingen billig hoj. Lacken på vår testhoj kostar mer än 28.000 Sek. extra. Backväxel 12.500 Sek. Du kan ledigt packa på options på din nya bagger så att hojen kostar uppemot 400.000 Sek. Då är du visserligen nästan uppe i samma prisklass som Harley-Davidsons CVO-modeller, men vi tror inte att det spelar roll i detta fall. Det här är Tysklands top of the line-cruiser och det känns lite som att BMW har hittat receptet som kan ge dem chansen till framgång i det segmentet. Inte bara i USA utan globalt. Till nästa år hoppas vi att den får större väskor och 10 kilo lättare kåpa.

Du kan läsa min provisartikel om BMW R18C här:

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser