Rekord-is inför Årsunda Speed Weekend

För 14e året återkommer nu en av vinterns roligaste motortävlingar. Årsunda Speed Weekend, eller ”Bonneville on ice” som det även kallats, körs på Årsundasjön fredagen den 25 och lördag den 26 februari. Evenemanget, som genom åren har vuxit från ett litet drag race på packad snö och is, till en multisporthelg där deltagare kan köra både rakt fram eller i cirklar och ovaler på antingen bil, motorcykel eller svävare, öppnade för anmälan den 3/12 på sin hemsida landracing.se.

Deltagare eller publik kan välja att bo på antingen närliggande hotell eller campa, men med tanke på elprisläget är arrangören ännu osäker på om det är realistiskt att sälja el. 

Inträde kostar 250:- för fredag och 300:- för lördag, medan barn under 15 går gratis i målsmans sällskap.

Endast ett år har tävlingen har tvingats bryta innan start på grund av allt för tunn is, men i år är förhoppningarna stora på att till och med isen ska slå rekord.

–Förutsättningen är faktiskt de bästa på 100 år. Tjärnisen den fjärde december var 21 cm. Så det oroar vi oss inte för just nu i alla fall. Däremot så kör vi på tillfällig ström, så eftersom vi oroar oss över rekordpriser på el, vet vi inte om vi kan sälja is utan att skämmas för priset. Då avstår vi hellre, säger Glenn Ocklund som är storchef för Årsunda Speed Weekend.

–Den 6/12 var runt 100 team anmälda, vilket får anses vara bra med tanke på pandemitider.  Lite osäkert är det visserligen om alla utländska team kan komma beroende på vilka regler som gäller i februari. Vi har i alla fall åtta polska, 12-14 norska och en handfull finska team anmälda, säger Glenn.

Pawel Ratajczak är rekordhållare på isen med motorcykel. 330,33 km/t med en Suzuki Hayabusa. 

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser