Kvällspyssel för Hojbyggare

Det här är från den absoluta toppen av fingerfärdighet. En motor med rörliga delar. Av papper. Sen var det bara resten kvar av den skalenliga modellen.

De flesta som håller på med motorcyklar uppskattar fingerfärdighet och snille. Så vare sig du bygger en motorcykel från grunden eller påtar ihop en modell så finns det ett visst mått av hantverk och beundransvärd kunskap någonstans i ekvationen. Men det här… Det är onormalt långt bortom skalorna. En 100% rättproportionerad motorcykel med rörliga motordelar… byggd av papper och kartong? 

När Apollo 13 höll på att förolyckas uppe i rymden lyckades Nasas tekniker på marken rädda livet på astronauterna helt enkelt genom att skicka dem muntliga instruktioner på hur de skulle kunna använda månlandarens fyrkantiga luftfilter i Apollo-kapselns runda rörsystem (enkelt förklarat eftersom vi inte skriver om rymdfärder, utan om motorcyklar). Lösningen beskrevs som genialisk och hela räddningsaktionen som ett mirakel. Men efter att ha sett denna film, där en anonym japan (youtube-kontot ”Paper modelling” bygger en Suzuki Hayabusa av papper… så har vi svårt att kalla Apollo-räddningen som mirakulös eller genialisk. Mer en välkoordinerad insats av tekniska snillen. Det här däremot är galet genialiskt, så hur ska vi kunna låta bli att visa? 

Vi älskar motorcykelbyggen och modeller, men alla trodde vi nog att Peter Attessons knucklehead-bobber i trä var höjden av fingerfärdighet när det kommer till just modellbygge. Det här lämnar däremot så många frågor. Hur kan alla mått bli så rätt? Hur många eoner tog det inte att bara bygga motorn med något som ser ut som en rätt dimensionerad växellådskasett där alla drev ligger rätt?

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser