Ida Olsson bygger whiskyracer

Hojbyggaren Ida Olsson från Halmstad ville bygga en klassisk brittisk caféracer som inte bara för tankarna till rockers utanför 60-talets Ace Café i London, utan som även ger en inblick i hur det var att bygga om efter eget huvud på den tiden när ”själv inte bara var bäste dräng”, utan oftast enda möjliga. Med den skotska whiskyproducenten The Balvenie som uppdragsgivare, bygger hon nu en caféracer… eller ska vi säga whiskyracer?… av en Royal Enfield Continental GT 650. En hoj som, när den är klar, kommer att tydliggöra kopplingen till whiskyn och dess hantverk där specialtillverkade delar såsom en handsydd lädersadel, egendesignad bränsletank samt gaffelskydd i läder ska ge betraktaren en visuell koppling mellan hojen och whiskytillverkaren. Hantverk, hängivenhet och kvalitet är A och O med andra ord.

–Vi är otroligt stolta över The Balvenie Motorcycle och samarbetet med Ida. Det ger oss möjlighet att berätta vår historia och samtidigt ge hantverket bakom kreationen en röst. Den ursprungliga motorcykeln Royal Enfield Continental gt 650 är förvisso en skönhet i sig, men med Idas tolkning av den blir motorcykeln något alldeles utöver det vanliga, säger Erik Möller, Brand Manager på Nigab.

Bygget sker helt och hållet i Idas garage strax utanför Halmstad. Här har Ida bland annat tillverkat ett lädersäte helt sytt för hand, specialdesignat bensintanken och gjort ett exklusivt gaffelsskydd i läder. Även detaljer i ekträ har utformats som ska anspela på whiskyfaten från destilleriet. Precis som vid tillverkningen av whisky krävs det tid, tålamod, engagemang, passion och nyfikenhet för att skapa exceptionella ting.

–Att få möjlighet att experimentera med olika delar för tillverkningen av The Balvenie Motorcycle är något av de mest spännande och roligaste jag gjort. Tolkningen av motorcykeln, med inslag från The Balvenies hantverksmässiga ådra, är mitt sätt att belysa varumärket från nytt perspektiv. Samtidigt vill jag värna om whiskyns historia genom att gediget och nyfiket lägga både tid och kraft på att skräddarsy en motorcykel som ingen någonsin tidigare har skådat, säger Ida Olsson.

Bygget dokumenteras visuellt i form av en mini-serie med avsnitt som släpps exklusivt på motorcykelmagasinet MCM Classic. 

Första avsnittet släpps 2 november, andra 23 november och tredje 16 december.

 

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser