500 racer revival på 54-årsracet

 

500 racer revival på 54-årsracet, Essos H1R kör igen!

Temat för 54-årsracet är 500cc, för roadracingens del gäller det de 500 racers vi (som är i övre medelåldern) kommer ihåg från de svenska SM-tävlingarna under åttiotalet. Vi minns (den tyvärr alltför tidigt bortgångne) Peter Sköld på sin RG500 och hans namne Sjöström som fokuserade på VM. Lasse ”Åmål” Johansson och Lennart Bäckström var andra profiler i 500-klassen. Vi minns också att det sedan kom två st Honda RS500 till Sverige, som med full Flygvapen-spons bar Petrarna Sköld och Lindén till ett flertal svenska mästerskap i 500-klassen. Sköld och Lindén blev också Europamästare i 500cc, Sköld 1983 och Lindén -89. Nu ska vi få återuppleva de här racerhojarna och förarna i en egen klass: ”Superparad 500GP” på Årsracet 2-4 augusti. På lördagen kör de i ett helt eget ”heat” och på söndagen tillsammans med den vanliga paraden. 

Esso Gunnarssons Kawasaki H1R från 1970 kommer att köras på Årsracet!

Essos H1R som hittades för tre år sedan av Per Olofsson, och som sedan dess av ägaren genomgått en fullständig renovering, kommer nu att för första gången sedan 1974 att köras igen! Historien är världskänd efter reportage i motorcykeltidningar från massor olika länder, och det är många som följer renoveringen på Pers blogg. Det är även Olofsson själv som sitter bakom styret när denna helt unika händelse äger rum. Motorcykeln kommer precis att bli klar, så pass nära racehelgen att den kanske inte ens kommer att hinna provstartas innan. Var beredda på fredag eftermiddag (17:30) när det är dags för premiärstart!

Det finns ett utställningstält där alla 500:orna håller till, precis innanför depågrindarna. Där finner ni flera helt unika motorcyklar, t ex Bo Granaths Husqvarna fabriksracer från 1971 som han tog en femteplats i VM 1972 med, en Sparton från 1977 som gått race i Sverige sedan den var ny. Naturligtvis även Essos H1R samt dess systerhoj som Janne Wärnström ställer ut tillsammans med en TZ500 och en RG500 Mk4 från 1979. Även Göran Aldén, som sköter tidtagningen på Årsracet, och gjort det så många år, lämnar sitt avtryck här via Hannu Salakka från Finland som kör Görans gamla RG500 från 1978, en av ett flertal RG på plats. Peter Sjöström, som var vår utan tvekan meste VM-förare dessa år är på plats med sin RGB500 från 1983. Peppe var tidigt ett skyltfönster åt ISR och det sitter genomgående komponenter från Ackes verkstad i Tumba på racern. Missa inte detta unika tillfälle att få se, höra och lukta de unika 500 racers som numera vi kan se så sällan. 

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser