annons
Hem » Filmer » Världens första 3D-printade mc

Världens första 3D-printade mc

Elmotorcykeln Nera är världens första 3D-printade hoj. Det är Bigrep, ett företag som sysslar med storskalig 3D-print, som nu spänner musklerna och vill höja ribban för vad som är möjligt att producera med hjälp av tekniken. Allt på Nera förutom de elektriska komponenterna är utskrivet med 3D-printer. Ram, gaffel, fälgar – till och med däck och säte.

Tekniken som används kallas FFF, eller Fused Filament Fabrication, och betyder att en enda lång tråd av material matas genom ett uppvärmt printerhuvud.

Förutom tillverkningen och den futuristiska designen, som svävar någonstans mellan batmobil och stealthflygplan, så innefattar Nera en hel del andra tekniska finesser. Först och främst är det en elhoj och istället för en konventionell hjulupphängning så använder sig Nera av inbäddade sensorer och flexibla stötfångare. Däcken är luftfria, styrningen gaffellös och hojens LED-ljus har reflektorer som – givetvis – är 3D-printade.

Nera designades av Marco Mattia Cristofori och Maximilian Sedlak på Nowlab, som är Bigreps utvecklingsavdelning. Mer information hittar du på Nowlabs hemsida.