annons
Hem » Minitest » Tyst tysk
Schubert C3 Pro

Tyst tysk

Du som är ute efter en billig öppningsbar hjälm kan sluta läsa redan här. För det här är en dyrgrip. Schuberths uppdaterade C3-modell, med tilläggsnamnet Pro kostar från 5.895 riksdaler. Med det är den en av de dyraste krukorna i klassen. Så vad får man då för sina surt förvärvade riksdaler?

Jo, en synnerligen välbyggd hjälm med ett fiberskal och en inredning i CoolMax, ett material speciellt framtaget för att transportera bort fukt. C3:an har ett micro-lock-spänne istället för den klassiska D-ringen. Vi noterar också reflekterande kuddar i nacken, för ökad synbarhet vid kvälls- och nattkörning. Ett nedfällbart solvisir finns också på plats och hjälmen är förberedd för Schuberths egna intercomsystem, SRC, utvecklat i samarbete med Cardo som står bakom Scala Rider.

Schuberth framhåller även de aerodynamsika egenskaperna och att att ventilationen är välfungerande. Så det skrevs så klart upp på listan över saker som vi skulle kika lite närmare på ute på vägarna.

Hjälmen har en mjuk och skön inredning och ligger normalt i storlekarna. Passformen är åt det ”ovala” hållet. Hjälmen är alltså en aning avlång i sin utformning. Endast två skalstorlekar täcker upp spannet mellan XS till 3XL. Här är det inte ovanligt att andra tillverkare erbjuder fler skalstorlekar, Schuberth arbetar istället med olika mängd inredning. Ett pinlockvisir medföljer vid köp.

Hur har då hjälmen klarat sig ute på vägarna? Till största delen mycket bra. Hjälmen är tyst och bekväm och såväl visir som ventilation är lätt att manövrera under färd. En bonus är att visiret kan fällas upp i ett city-läge, det vill säga med någon millimeters öppning. Solvisiret fungerar fint även för mig som glasögonbärare, något som inte alltid är fallet. Det kan dessutom justeras steglöst och behöver alltså inte vara i helt upp- eller nedfällt läge.

C3 Pros svagheter? Mja, ventilationen kunde ha varit bättre under heta dagar. Troligen har tyskarna fått kompromissa en aning här för att få ner ljudnivån. Men de allra flesta knuttarna kör nog ändå med öronproppar så här kunder Schuberth istället gjort det möjligt att öka på luftflödet.

Sammanfattningsvis är det här en högklassig kruka. Men smakar det så kostar det.

Betyg

9/10

Omdöme

Bekväm, tyst, välbyggd. Det finns mycket som talar för Schuberth C3 Pro. Men ett högt pris, få skalstorlekar och en ventilation som kunde ha varit effektivare drar ner betyget ett snäpp.