annons
Hem » Nyheter » Trimmade mopeder ersätts ej av Folksam

Trimmade mopeder ersätts ej av Folksam

Folksam skärper nu sin bedömning av skador på mopeder. Om det vid besiktningen visar sig att mopeden är trimmad uteblir ersättningen helt.

– Vi gör detta för att alla inblandade – unga förare, föräldrar och mopedverkstäder – ska förstå vilken stor skaderisk man själv löper och dessutom utsätter andra för i trafiken om man kör trimmat. Det är helt enkelt otillåtet, både enligt rådande trafikregler och dito försäkringsvillkor, säger Bertil Garpland, central skadechef på Folksam.

Bertil Garpland betonar dock att ersättning för personskador kommer att lämnas som förut. Det innebär att full ersättning utgår, såvida det inte är fråga om grov vårdslöshet eller rattfylleri. I sådana fall kan ersättningen minskas.

Redan tidigare har det klart framgått av försäkringsvillkoren att skadeersättningen kan reduceras om mopeden är trimmad. Men oftast har Folksam liksom branschen i övrigt varit mjuka i bedömningen och i dessa fall valt att ersätta skadan med 75 procent av det fulla beloppet.

– Från och med nu kommer villkoren att tillämpas strikt, betonar Bertil Garpland. Om mopeden är trimmad blir det inga pengar.

– Vår skärpning motiveras av allmänna trafiksäkerhetsskäl. Vi hoppas sända en signal främst till unga mopedister, deras föräldrar och inte minst till alla mopedverkstäder, som åtminstone tidigare alltför ofta erbjöd kunden att trimma mopeden i samband med själva försäljningstillfället, avslutar Bertil Garpland, central skadechef på Folksam.