annons
Hem » Nyheter » Svedea påminner om lösgruset

Svedea påminner om lösgruset

Påsken brukar innebära en efterlängtad hojpremiär för många. Men det gäller att se upp då stora mängder grus fortfarande ligger kvar på de asfalterade vägarna. Först den 31 maj ska allt enligt lag vara uppsopat.

Enligt försäkringsbolaget Svedeas undersökningar är det just gruset som de flesta hojåkare uppfattar som den största olycksrisken. Därför har de sammanställt en lista med tips att tänka på innan du ger dig ut.

Svedeas 5 tips inför hojpremiären

  • Håll ögonen öppna och kör långsamt. Räkna med att det fortfarande finns kvar massor av grus på asfaltvägarna från vinterväghållningen.
  • Rapportera gärna särskilt problematiska vägsträckor till Trafikverket på 0771‑921 921 (öppet dygnet runt) eller via webbformulär.
  • Både du och bilisterna är ovana vid motorcyklar så här på vårkanten, så kör extra försiktigt till en början.
  • Kalla däck och fuktiga vägbanor är en riskabel kombination som är vanlig så här års. Glöm inte kolla lufttrycket efter vinterförvaringen, om du har nya däck, tänk på att de kan vara extra hala i början.
  • Det är alltid bra att fräscha upp körkunskaperna inför säsongen. Gå gärna en avrostningskurs med till exempel SMC, Sveriges Motorcyklister.