annons
Hem » Nyheter » Svag svensk start

Svag svensk start

Det blev ett magert facit för de svenska deltagarna när enduro-VM inleddes i helgen. Säsongspremiären i sydspanska Puerto Lumbreras dominerades av hemmaföraren Ivan Cervantes i den största klassen och av finländaren Juha Salminen i Enduro2. I minsta klassen vann Stefan Merriman och Simone Albergoni var sin tävlingsdag

Årets första deltävling i enduro-VM var också premiär för den nya indelningen, där två- och fyrtaktsmaskiner blandas i tre olika klasser. Nyordningen tycktes inte ha gynnat de svenska förarna som var helt utanför segerdiskussionerna i VM-premiären. Inte ens de båda regerande världsmästarna Anders Eriksson – som i år gått tillbaka till största klassen – eller Peter Bergwall även han nu på Husqvarna i Enduro1-klassen lyckades nå prispallen.

Anders Eriksson hade stora förväntningar på sig i Enduro3-klassen – där i år fyrtaktarna över 500 cc slåss med tvåtaktare mellan 290 och 500 cc – men fick hålla tillgodo med en sjätte och en femteplats. Klassen dominerades stort av det nya spanska stjärnskottet Ivan Cervantes, KTM, som vann bägge tävlingsdagarna.

I klassen för fyrtaktsmaskiner 290-450 cc och tvåtaktare 175-250 cc – Enduro2 – gick segern såväl lördag som söndag till finländaren Juha Salminen, KTM. Bäste svensk var Andreas Toresson, Husaberg, med placeringarna 8 och 15.

I Enduro1 (max 125 cc tvåtakt och 250 cc fyrtakt) vann den australiske Yamaha-föraren Stefan Merriman första dagen och italienaren Simone Albergoni, Honda, den andra. Richard Larsson, TM, lyckades bäst av svenskarna dag ett med en sjätteplats. Peter Bergvall placerade sig som tia och åtta.

Foto: Dario Agrati