annons
Hem » Nyheter » Strafftullar på 56 procent äventyrar mc-importen från USA

Strafftullar på 56 procent äventyrar mc-importen från USA

Den 1 juni höjs strafftullar och tulltariffer på importerade motorcyklar från USA till Europa från 31% till 56%, detta som en följd av handelstvisten mellan USA och EU. Det gör att vissa mc-modeller från Indian och H-D riskerar att försvinna från den svenska marknaden.

– I en tid med en världspandemi och mycket ansträngda logistik- och leveranskedjor över hela världen är denna höjning av strafftullarna på motorcyklar och övriga stålprodukter helt orimlig, säger Niklas Kristoffersson, vd i Moped- och motorcykelbranschens Riksförbund, McRF.

Samma sak gäller övriga tillverkare som sett sina kostnader för aluminium och stål-produkter från USA öka lika mycket. Kostnader som både slår ut förutsättningarna för en sund konkurrens i en tid när världshandeln på grund av Covid 19-pandemin är i gungning.

Åtgärderna påverkar direkt en annars sund konkurrens när motorcyklar får olika pris för kunderna beroende på var i världen de tillverkas. Med detta följer alltid en press på sysselsättningen och vi riskerar att tappa arbetstillfällen i Sverige, särskilt på landsbygden.

– Vi uppmanar därför den svenska regeringen att skyndsamt agera inom dess kanaler i Europeiska unionen och i WTO för att undanröja dessa orimliga handelshinder, avslutar Niklas Kristoffersson, vd i Moped- och motorcykelbranschens Riksförbund, McRF.

Niklas Kristoffersson, VD, McRF