annons
Hem » Minitest » Smart matlåda
Barocook låter dig laga mat utan öppen låga.

Smart matlåda

Vi vet, allt fler knuttar har kommit till punkten där de både har råd och uppskattar komforten som det ger att ta in på hotell. Men en del av oss gillar det äventyrliga i att campa. Att vara nära naturen, höra regndropparna smattra mot tältduken eller vakna upp till en underbar soluppgång. En viktig del av upplevelsen är att laga och äta mat ute i det fria. Visst kan man käka kallskuret eller leva på mackor, men inget slår ett varmt mål mat.

Hittills har knutten varit hänvisad till att laga över öppen brasa eller att plocka fram sitt stormkök. Konnässören kanske har kört med gasol medan nostalgikern använt sitt luggslitna spritkök. Nu finns dock ett nytt alternativ på marknaden – BaroCook.

Tillverkaren har sitt säte i Sydkorea, där det är förbjudet med öppen låga på allmän plats. BaroCook använder sig istället av kemisk energi. Genom att hälla ett pulver, bestående av mineraler och sand, i vatten startas en så kallad exoterm reaktion där värme avges. Genom att behållaren har lock sker en slags tryckkokning. Som mest når temperaturen 95 grader, vilket gör att till exempel tillagning av pasta tar cirka 10-20 minuter.

Vi testade att laga till en delikat måltid bestående av tortellini med tomatsås. Och så pulverkaffe på maten. Kittet vi har till vårt förfogande består nämligen av en ”matlåda” stor nog att rymma två portioner mat och en 400 ml behållare att laga kaffe, soppa eller dylikt i.

Proceduren går till så att en försluten tygpåse läggs i botten av behållaren varpå en dos vatten hälls på. Efter cirka tjugo sekunder så startar en kemisk reaktion och värme utvecklas. Då läggs metallbehållaren i och locket knäpps på. Efter 20 minuter öppnade vi behållarna och voila – maten och kaffet var klart!

Plus blir det för hur lättanvänt systemet är. Om det kniper kan det till och med användas inne i tältet, men tänk då på att bottendelen blir lite varm. Så länge behållaren hålls i sin neoprenestrumpa är det dock ingen fara. Minus blir det för att det inte är lämpat för matlagningen som kräver ständig passning och att det ska röras ner diverse ingredienser allt eftersom i grytan. BaroCook passar helt enkelt bäst för pasta, nudlar, pulvermat och så vidare.

Det kit vi testat går lös på 400 kronor för matbehållaren, 275 för muggen och sedan tillkommer värmepåsarna. Ett kit om tio stycken går loss på cirka 250 kronor. Varje påse kan endast användas en gång, sedan är den förbrukad och får kasseras.

Mer info på Barocook.nu.