annons
Hem » Nyheter » Nytt grepp ska vända trenden

Nytt grepp ska vända trenden

Olycksstatistiken för motorcyklister har länge visat en positiv utveckling. Under de senaste åren har dock mc-olyckorna ökat i antal. Motorcyklar i försäkringsklass 7 är starkt överrepresenterade i statistiken. Därför tar SMC (Sveriges Motorcyklisters Centralorganisation) ett nytt grepp för att vända trenden.

Under 2002 och 2003 har antalet svårt skadade och dödade motorcyklister skjutit i höjden. Ökningen beror dels på att allt fler kör mc och att det har varit två säsonger med gynnsam väderlek. Men av statistiken kan man också utläsa att förare och passagerare på sporthojar (försäkringsklass 7) är klart överrepresenterade i olycksstatistiken.

Därför vill SMC (Sveriges Motorcyklisters Centralorganisation) rikta utbildning direkt mot den här gruppen. För att nå ut gör man avsteg från tidigare principer och satsar på förarträning på racerbanor.

– Vi vet att just den här kategorin är svårflörtad och inte tror sig behöva den typ av utbildning som vi traditionellt tillhandahåller, säger Per Johansson som är generalsekreterare och informationsansvarig i SMC.

Under den kommande säsongen planerar SMC att driva ett pilotprojekt med kurser på bland annat Gellerås-banan utanför Karlskoga och skånska Ring Knutstorp.

– Det blir ingen bankörning i vanlig bemärkelse. Deltagarna kommer inte att träna på att köra så fort som möjligt.

Istället ska moment som bromsövningar och manöverprov vara inlagda för att träna förararna så mycket som möjligt på situationer som kan uppkomma ute i trafiken.

– Men det kommer ändå att gå undan. Det handlar inte om några balansövningar i körgård eller liknande, lovar Per Johansson.

Förhoppningen är att olyckstalen ska minska och att utbildade förare på sikt också kommer att premieras av försäkringsbolagen.

– Den som sköter sig i trafiken ska inte ”bestraffas” bara för att han eller hon kör sporthoj.

Två kurser är redan inbokade: den 5 juli på Ring Knutstorp (SMC Skåne arrangerar) och den 6-8 augusti på Gelleråsen (SMC Stockholm).