annons
Hem » Nyheter » Nya mc-förare ska bli tänkande

Nya mc-förare ska bli tänkande

Körkortsmyndigheterna stärker i år sitt samarbete med utbildarna för att förmå nyblivna mc-förare att bli mer ”tänkande förare”. Kortfattat pekas fem områden ut som är viktiga att tänka på och agera efter:

  • Självvärdering för att hjälpa dig att bli en tänkande mc-förare
  • Samspel mellan teknik och taktik
  • Manövrering i låg fart
  • Körning på landsvägar
  • Att uppmärksamma varningssignalerna

– Med gemensam information visar vi på vad utbildning och prov innehåller, hur det är kopplat till verkliga situationer och att vi alla har en samsyn. Det är vårt gemensamma mål att blivande mc-förare ska ges bättre förutsättningar, säger Rikard Granlund, bitr. chef Trafikverket Förarprov.

– Den här informationen riktar sig främst till den som är på väg att ta mc-körkort, men också till utbildare och förarprövare. Och den är även nyttig för den som redan har tagit körkortet och vill fräscha upp sina kunskaper, säger Olof Stenlund, utredare på Transportstyrelsen.

Även Sveriges Motorcyklister, SMC, har varit med i samarbetet.

– SMC är glada över att vi genom ett gott samarbete nått en gemensam samsyn som kommer att gynna motorcyklisternas trafiksäkerhet, säger Jesper Christensen, generalsekreterare SMC.

För att underlätta för blivande mc-förare och den som har körkort samlas informationen under ”Bli en tänkande och säker mc-förare” på trafikverket.se.