annons
Hem » Nyheter » LiveWire blir börsnoterat med Kymco som investerare

LiveWire blir börsnoterat med Kymco som investerare

Förra året knoppade Harley-Davidson av sin elhojsmodell LiveWire till att bli ett eget varumärke. Inom kort kommer LiveWire att bli börsnoterat via en så kallad SPAC*, bildat av investeringsbolaget AEA-Bridges Impact Corp, Harley-Davidson och den Taiwanesiska skotertillverkaren Kymco. Huvuddelen av kapitalet, 400 miljoner dollar, står AEA-Bridges för, medan H-D och Kymco pytsar in 100 miljoner dollar vardera. Men när affären väl gått i lås nästa år ska H-D fortsatt vara majoritetsägare med 74 procent av aktierna. Kymco förväntas stå för tillverkningen och distributionen av motorcyklarna.

Så här kommenterar H-D:s VD Jochen Zeitz avtalet: ”Dagens tillkännagivande är en historisk milstolpe där LiveWire kommer att bli det första börsnoterade elmotorcykelföretaget i USA. Denna transaktion kommer att ge LiveWire friheten att finansiera ny produktutveckling och påskynda sin go-to-market-modell. LiveWire kommer att kunna verka som ett agilt och innovativt publikt företag samtidigt som de drar nytta av den storskaliga tillverknings- och distributionskapaciteten hos sina strategiska partners, Harley-Davidson och KYMCO”.

*Wikipedia: SPAC, eller Special Purpose Acquisition Company, eller Blank Check-bolag är ett företag som tar in kapital från investerare via en börsnotering med syftet att köpa upp eller gå samman med ett annat bolag. En SPAC erbjuder på så sätt en alternativ väg till börsen för det uppköpta bolaget, utan en traditionell börsnotering som kan vara en mer omfattande process.