annons
Hem » Nyheter » Jorden runt med Ducati Scrambler

Jorden runt med Ducati Scrambler

Sammanlagt 381 dagar, 35 länder och 90.000 kilometer tog det för den idag 24-åriga britten Henry Crew att ta sig runt vårt klot på en Scrambler 800. Den 19 april rullade han upp på garageuppfarten hemmavid igen och blev därmed den yngste personen i historien att ha genomfört bedriften.

Det går förstås att diskutera vad ”jorden runt” betyder, men i dessa rekordsammanhang finns det särskilda kriterier som måste uppfyllas. Det är till exempel att man börjar och slutar på samma plats och betar av ett antal förutbestämda destinationer som ska bevisdokumenteras. Och allt som allt måste man ha tillryggalagt minst 4.000 mil (jordens omkrets), vilket Henry Crew alltså gjorde med råge.

Valet av fordon, en Scrambler 800 Desert Sled kanske förbryllar någon, men Henry är fullt nöjd:

– Min Scrambler Desert Sled var en väldigt mångsidig resekamrat som kunde hantera alla typer av terräng och klimat. Vi har kört hela resan tillsammans, allt från höga bergspass och temperaturer ner till -7 grader till stränder, öknar, berg och regnskogar med 52-gradig värme, berättar Henry.

– Hojen funkade fint för såväl motorväg som offroad. Oundvikligen körde jag omkull några gånger, men tack vare hojens låga vikt kunde jag alltid själv resa den, utan att ha mer problem eller skador än att jag alltid kunde fortsätta.

Omkring 8-9 uppsättningar däck har han slitit ut, och alternerat gatdäck med lite grövre efter behov.

– Det har varit en fantastisk resa. Det känns konstigt att vara tillbaka men jag är spänd på vad som kommer härnäst.

Håret under näsan då? Jo, jordenruntäventyret gjordes till förmån för Movember Foundation och har hittills skramlat in över 10.000 pund.

Vid hemkomsten ställdes hojen ut på Bike Shed Londons årliga utställning.

Hela Henrys resa finns dokumenterad här: 35000miles.com