annons
Hem » Nyheter » Hojskoj gav fängelse

Hojskoj gav fängelse

Två bröder med anknytning till Växjö som gjort bedrägliga affärer med Harley-Davidson-hojar dömdes på torsdagen till långa fängelsestraff. Under fyra år hann bröderna importera och sälja nära 100 motorcyklar utan att redovisa varken moms eller inkomster. Nu får de sitta inne nästan lika länge.

Tre år respektive två år och tio månader bakom galler blev den kännbara påföljden för det brödrapar som bedrivit svartförsäljning av H-D. Männen, som är 34 och 38 år, köpte genom en enskild firma hojar i Danmark och Tyskland för att sedan avyttra dem i Sverige.

Totalt beräknas den olagliga verksamheten ha omsatt 14 miljoner kronor inklusive moms som kunderna betalat, men som inte har redovisats till myndigheterna.

Det var uppgifter från skattemyndigheterna i inköpsländerna som tidigare i höstas satte polisen på spåren. Den illojala konkurrensen hade dessförinnan också märkts hos seriösa H-D-handlare som inte kunde konkurrera med de lägre priserna bröderna erbjöd.
Totalt beräknas svartimporten har gett en nätt förtjänst på cirka sju miljoner kronor. Bara den oredovisade momsen uppgår till närmare tre miljoner.

En kvinna som åtalades för medhjälp friades av Växjö tingsrätt. Männen fälldes för bokförings- och skattebrott. Enligt tidningen Smålandsposten är den ene av dem tidigare dömd för bland annat omfattande handel med stulna bilar. Ingen av kunderna är misstänkt för något brott.