annons
Hem » Nyheter » Hojar besiktigas glesare

Hojar besiktigas glesare

Från och med den 1 april i år (och nej, det är inget aprilskämt), ändras besiktningsreglerna för mc och lätta släpvagnar. Vi har skrivit om det förr, men då var reglerna något luddiga, så därför ska vi reda ut det en gång för alla.

Det är allmänt känt att vi hojåkare är rädda om våra liv och att vi därför sköter våra hojar. Vi putsar, mekar, servar och oljar in där det behövs. Därför är det ytterst få maskiner som får underkänt på till exempel bromsar vid en besiktning.

Nu har regeringen insett detta och ändrat besiktningsreglerna.
Följande gäller från och med 1 april: Besiktning ska ske senast 48 månader efter det att fordonet har tagits i trafik första gången, och därefter senast 24 månader efter senast godkända kontrollbesiktning.

Jämför med de gamla reglerna: Besiktning ska ske senast 24 månader efter det att fordonet har tagits i trafik första gången, och därefter senast 24 månader efter senast godkända kontrollbesiktning. När fordonet varit i trafik i 10 år ändras tidsintervallet och fordonet ska besiktas senast 12 månader efter föregående kontrollbesiktning.

För att krångla till det hela lite extra gäller dock reglerändringarna inledningsvis inte alla fordon, utan endast fordon av årsmodell 1987 eller yngre. För äldre fordon kommer de nya reglerna att börja gälla 1 april 2005. Denna uppdelning görs för att Bilprovningen ska få en hanterbar situation där hälften av fordonen besiktas vartannat år.

I vissa fall kommer införandet av de nya reglerna att innebära att körförbud hävs. Det gäller körförbud som inträtt på grund av utebliven kontrollbesiktning. Troligtvis berörs runt 40.000 fordon av detta. Vägverket kommer att informera ägarna via brev.

Nedan följer två exempel för att åskådliggöra de nya reglerna:

– En motorcykel som tagits i trafik i maj 2002 ska besiktas första gången senast maj 2006.

– En hoj som tagits i trafik första gången 1989 och har blivit godkänd vid en kontrollbesiktning i maj 2003 ska besiktas under maj 2005.

Den som vill kolla upp hur reglerna berör just hans/hennes fordon kan göra det på vägverkets hemsida efter den 1 april under fliken ”självbetjäning” eller ringa deras kundtjänst på tfn. 077-114 15 16.