annons
Hem » Nyheter » Gotland-Dakar tur och retur på hoj!

Gotland-Dakar tur och retur på hoj!

Gotlänningen Bertil Marcusson håller som bäst på att förbereda sitt andra Dakar-lopp. Som om inte det 1.000 mil långa ökenloppet skulle vara nog har den ihärdige guten beslutat att efter målgång i Dakar hoppa direkt på hojen igen och köra hela vägen tillbaka till Sverige, norrut genom Afrika och ett vintrigt Europa!

Den 1 januari 2005 startar världens tuffaste motortävling för motorcyklar, bilar och lastbilar. I år går starten från Barcelona och ca. 1.000 mil senare, efter att ha korsat nordvästra Sahara är det målgång i Senegals huvudstad Dakar.

I fjol körde Bertil Marcuson de 200 milen från Gotland på sin MC ned till starten som då gick strax söder om Paris. I år planerar han att köra hem igen och dubblar därmed årets sträcka till ca 2.000mil!

Bertils målsättning är att delta på MC-mässan som äger rum i Göteborg den 27-29 januari. För att hinna detta måste han tillryggalägga närmare 100 mil/dag i ytterligare 10-12 dagar efter målgången och dessutom korsa västra Sahara, en gång till.

Bertil ingår i Team Scandinavia och samverkar där med Norske toppföraren Pål-Anders Ullevålsäter och den svenske mycket rutinerade, Bo Hansson.

Bertil försöker alltså att ännu en gång göra det omöjliga möjligt, denna gång som en del i hans nya arbete som består av att arrangera guidade MC-turer. Som Bertil själv utrycker det:

– Som egen företagare har jag vare sig råd eller tid att sitta på ett flygplan, utan ser detta som en möjlighet att rekognosera en guidad mc-tur genom Västsahara. Vill någon följa med så hör gärna av er.

Vill ni veta mer, besök www.mcraft.se eller ring Bertil Marcusson på 0704-13 63 80.

Fakta Rallyt ”Paris-Dakar”:

2005 heter tävlingen ”Barcelona–Dakar”.

Loppets sträckning är Spanien, Marocko, Mauretanien, Mali, Senegal.

Tävlingen pågår i 16 dagar.

Dagsetapper på 50-80 mil i genomsnitt.

En vilodag.

Två Marathondygn där förarna övernattar utan tillgång till service eller verktyg.

Detta är 27:e året tävlingen genomförs.

Ca. 200 MC, 150 bilar och 70 lastbilar deltar.

Startavgiften är 100.000kr.

Ca. 50% av deltagarna bryter, 2004 kom bara 1/3 av motorcyklarna i mål.