annons
Hem » Nyheter » Full rulle på Isle of Man

Full rulle på Isle of Man

Just nu är det full gas som gäller för förarna i TT-racen på den gröna ön Isle of Man. Precis som man har gasat sedan 1907 på den drygt sex mil långa landsvägsbanan. Idag (tisdag) laddar man för Junior TT och sidvagnsracet som körs på onsdagen.

Varje år lockas tusentals knutteturister till den fem mil långa ön i Irländska sjön. På söndagen, ”Mad Sunday” även kallad, får ditresta hojåkare gasa av sig på slingan. The Mountain Course som banan kallas är dock inget att leka med. Under årens lopp har den skördat många offer. Inte så konstigt med tanke på antalet stenmurar, vägbulor och annat som skall passeras i full karriär. Högsta uppmätta hastigheten är 305 knutar.

Den värsta snittfarten innan årets race var 204,85 km/h. Ett rekord som inte skulle komma att stå sig. Redan på lördagen kördes värstingklassen – Formula 1. Här körs hojar som till exempel trimmade Fireblades, R1:or, GSX-R och ZR-X. Engelsmannen John McGuiness lyckades pressa sin Yamaha R1 till en snittfart av 205,43 km/h! God tvåa kom Bruce Ansty på en Suzuki GSX-R 1000.

Joe Dunlop var en legend på Isle of Man. Han vann inte mindre än 26 race på ön. År 2000 kom han till knuttehimlen efter att ha omkommit i en tävling i Estland. I år körde dock hans bror i 125-klassen. Han gjorde bra ifrån sig i sin sista TT-tävling och hamnade på en andraplats efter Chris Palmer på en Honda RS. Den hete John McGuiness körde som en furie och vann även klassen 400 cc-klassen.

Tyvärr sänder Eurosport inget från tävlingen och SVT vågar vi väl inte hoppas på…