annons
Hem » Nyheter » Full gasrulle på vita duken

Full gasrulle på vita duken

Om dryga månaden blir det åka av i filmen Torque – på högsta växel. Hojar som Aprilia RSV 1000, Honda Fireblade och Triumph Daytona 955i kan då ses actiongasas på Los Angeles gator.

Den 16 april går Torque – på högsta växel, upp på biosalongerna i Sverige. Bakom denna amerikanska rulle står samma producenter som till bilfilmen The fast and the furious. Pressreleasen lovar ett högoktanigt actionäventyr där två aggressiva knuttegäng riktar sin ilska mot huvudrollsinnehavaren. Som om det inte skulle räcka får han (Martin Henderson) en hel drös med snabba mc-poliser efter sig också.

Han tvingas då ta i rejält med gasvantarna på sin Aprilia RSV 1000 för att utmanövrera alla Fireblades, Firestorms, Road Star Warriors och Daytonor. Frågan är bara om han lyckas eftersom Aprilian enligt filmens pressrelease är ”ett italienskt tävlingsfordon som kan accelerera från 0-100 på 6,4 sekunder och nå en maxhastighet på 180 km/h”. Som en extra krydda finns dessutom en fager flickvän med i kulisserna.

Huvudnumret i filmen är när Martin Henderson jagas genom Los Angeles gator bakom styret på en Y2K – ett gasturbindrivet monster på 350 vinande hästar. Hojen finns faktiskt i verkligheten. Tio exemplar har tillverkats runt en Rolls-Royce-helikoptermotor och den teoretiska toppfarten är 390 knutar. Förvånande nog är maskinen helt laglig att framföra på allmän väg.

Den turbintokige mannen bakom skapelsen heter Ted McIntyre och han hävdar att motorn inte bara slukar jetbränsle. Det kan ju som bekant vara lite svårt att få tag i flygsoppa vid den lokala tappen, utan att motorn också går fint på diesel eller vanlig blyfri bensin. Räkna med en förbrukning på runt 5 liter milen. Priset för denna skruvade 230-kilosmaskin är cirka 1,5 miljon svenska kronor.

En fråga kvarstår dock innan vi sett (och hört) filmen. Kommer motorljuden återges alldeles uppåt väggarna som brukligt är i de flesta hollywoodproduktioner? Vi på Allt om MC sänder åtminstone en stilla önskan: snälla ljudkillar, låt oss få njuta av turbiner och ylande motorer såsom de låter i verkligheten!