annons
Hem » Nyheter » Framtidens pendlarskoter

Framtidens pendlarskoter

Honda har nyligen visat en prototyp av en moped med hybridmotor. Det bensin-elektriska drivpaketet använder samma teknologi som tidigare endast funnits på bilsidan. Låga utsläppsnivåer och låg bränsleförbrukning är två stora fördelar med hybridtekniken.

Hondas framtidsskoter är utrustad med en förbränningsmotor och en elmotor. När föraren ger full gas används båda kraftkällorna. Vid mindre gaspådrag går den bensindrivna motorn över till att ladda de batterier som ger energi till eldriften. När batterierna är fulladdade stänger bensinmotorn av sig självt och moppen drivs enbart via eldrift. En dator övervakar och styr systemet för att ge optimala prestanda.

Enligt Honda blir bränsleekonomin 1,6 gånger bättre än för en konventionell skoter i samma storlek. Koldioxidutsläppet blir hela 37 procent lägre. Om inte någon annan helt överlägsen teknik dyker upp är detta ett realistsikt framtidsalternativ för att sänka såväl utsläpp som energiförbrukning. Hybridskotern finns ännu bara som prototyp.