annons
Hem » Minitest » Forma Sahara – kylande känga
  • Forma Sahara

    Forma Sahara

Forma Sahara – kylande känga

Japp, rubriken är faktiskt sann. Saharastöveln från italienska Forma har en inbyggd kylanläggning. Och det är så klart den här kängans paradnummer. Skorna är dessutom försedda med ett Outdrymembran, en teknik som innebär att det vattentäta membranet har laminerats direkt mot skinnet. Det här innebär att det inte finns något ”tomrum” mellan skinnet och membranet där eventuellt vatten kan samlas och ligga och kyla ner bärarens fötter vid kall och fuktig väderlek.

Men hur funkar då det här med kyleffekten? Jo, stövlarna är försedda med en liten kammare som kan fyllas med vatten. Värmen från bärarens fötter får sedan vattnet att dunsta genom ett stretchparti på framsidan av foten. Under avdunstningen leds alltså värmen bort från fossningarna. Effekten uppges hålla i sig från 8-72 timmar, beroende på bland annat omgivande temperatur och luftfuktighet.

I övrigt noterar vi ventilation vid anklarna och en innersula med antibakteriell behandling för minskad odör. För att testa kängan rejält tog vi oss en 500-milatur genom Sverige och Norge där vi utsatte kängorna från allt till 30-gradigt solsken till 3 plusgrader och ihållande regn.

Saharastöveln är förvånansvärt bekväm på foten. Innersulan är dock så pass tunn att den i vissa lägen kan glida lite mot foten. Proceduren att fylla vatten är relativt enkel och påfyllningslocket sitter på framsida i höjd med smalbenet. I med en sisådär 15 ml kranvatten och sedan är de ”laddade”. Och visst märks kyleffekten! Det blir liksom lite svalare på ovansidan av foten. Effekten blir så klart störst i torr väder och när skorna utsätts för rejält med fartvind. Långa allvädersbyxor som går ner över stövelskaftet minskar effekten ganska drastiskt.

Hur klarade sig då skorna i kylan och regnet? Hyggligt. Efter närmare 8 timmar i konstant hällregn började de ta in vatten. Men i ärlighetens namn gjorde även vår referensstövel det. På plussidan är i alla fall att de torkade upp relativt fort, kanske på grund av Outdrytekniken.

Sammantaget är det här en schysst känga, som passar extra bra under heta sommardagar.

 

Betyg

8/10

Omdöme

Innovativ stövel som upplevs som bekväm på foten. Torkar kvickt och har en unik kylfunktion. Kostar dock en slant.