annons
Hem » Motorsport » Förarkritik: ”KymiRing för långsam”

Förarkritik: ”KymiRing för långsam”

Helgens provkörningar inför kommande finska MotoGP-tävlingar på KymiRing, sådär 14 mil nordost från Helsingfors, skapade stora rubriker såväl på hemmaplan som internationellt. Och inte undra på det – senast det kördes MotoGP här var 1982. Nu är banan helt nybyggd.

Först ut på den nylagda asfalten var den finske stjärnföraren Mika Kallio. Efter honom intog Stefan Bradl, Bradley Smith, Michele Pirro, Jonas Folger och Sylvain Guintoli asfalten. Och omdömena efteråt var delvis hårda.

Till YLE (finsk public service) säger Mika Kallio att ”Den borde bli snabbare. Banan kräver definitivt någon förändring. Man kunde lämna bort vissa kurvor och bygga längre rakor. Det är förstås inget lätt projekt.

Stefan Bradl är ännu hårdare i sin bedömning och menar att ”Det kommer att vara omöjligt att köra en MotoGP-tävling där! Ett parti var på tok för långsamt. De borde snabbt tänka på vad de kunde göra för att bygga om banan.”

Några förändringar är dock inte att vänta. Enligt banchefen Timo Pohjola uppfyller banan helt det internationella motorsportförbundet Fias premisser, som förordar långsammare banor för bättre säkerhet.

Länk till YLE:s svenskspråkiga artikel