annons
Hem » Nyheter » Dubbelt Ducati i Superbike-premiären

Dubbelt Ducati i Superbike-premiären

Det blev inte helt otippat Ducati-vinst i båda racen när Superbike-VM i dag inleddes i spanska Valencia. I Supersport-klassen tog Yamaha en dubbelseger. Norges Kai Börre Andersen inkasserade sin första VM-poäng med en 15:e plats.

Det var ett kylslaget och tidvis blöt Valencia som mötte deltagarna i årets första deltävling i Superbike/Supersport-VM. Ducati hade på förhand utmålats som stor favorit inför det aningen rumphuggna Superbike-mästerskapet. Efter att arrangörerna infört ett reglemente med entypsdäck, hoppade de flesta andra fabriksteam av. Därför var det inte helt oväntat att den italienska tillverkaren också dominerade säsongspemiären på Circuit Ricardo Tormo i Valencia.

Ducatis fabriksförare Regis Laconi startade i pole position men kraschade bort sig redan i inledningen av det första racet. Istället blev det hans teamkollega James Toseland som avgick med segern efter en stundtals tuff duell med Troy Corser, Foggy Petronas. Corser hamnade dock utanför banan. Andraplatsen gick till veteranen Pierfrancesco Chili, Ducati, och britten Chris Walker var trea på Foggy Petronas andra FP1.

Heat 2 vann före detta MotoGP-föraren Noriyuki Haga, Renegade Ducati, utan någon större dramatik före Toseland, australiern Steve Martin och Chili. Regerande Supersport-världsmästaren Chris Vermeulen, som kör en Honda CBR 1000RR för holländska Ten Kate Racing, var femma. I första heatet fick han nöja sig med tolfte plats på grund av tekniska problem. Toseland leder VM före Chili och Haga.

I Supersport-klassen gick premiärsegern till Jurgen van den Goorbergh, som kör en R6 för Yamaha Italia, före teamkamraten och exvärldsmästaren Fabien Foret. Katsuaki Fujiwara, Suzuki, tog tredjeplatsen. Glädjande nog blev det en nordisk poäng genom Kai Börre Andersens 15:e plats.

Eurosport eftersänder i natt det andra Superbike-heatet och Supersport med början klockan 23.45. Nästa Superbike/Supersport-evenemang avgörs 28 mars på Phillip Island, Australien.