annons
Hem » Motorcykel » Delta i Chalmersprojekt
DeTecht

Delta i Chalmersprojekt

Nyligen blev vi kontaktade av tre studenter på Chalmers Entreprenörskola som går sista år på masterprogrammet Entrepreneurship and Business Design. Där driver de ett motorcykelprojekt kallat DeTecht tillsammans med två forskare från Chalmers och SAFER. vad är det då de håller på att utveckla? Jo, ett eCall för motorcyklister. Det vill säga ett system som kan ringa upp ett call center eller räddningstjänsten om en olycka sker. Men istället för att bygga in tekniken i motorcykeln är tanken med det här projektet att använda en mobil-app som analyserar mobilens inbyggda sensorer (gyroskop och accelerometer). Med hjälp av en så kallad Machine Learning-algorithm kan appen sedan avgöra om motorcyklisten har varit med i en olycka.

Så här skriver de själva om målet:

”Vårt mål är att bygga en motorcykel applikation som ger värde till alla motorcyklister och även bidrar till en säkrare körning. Med hjälp av vår lösning kan responstiden  minskas vid en inträffad olycka med 50 procent. I en olyckssituation där tiden fram till räddningsinsats är en av de mest vitala parametrarna för att en förare skall överleva efter en kritisk olycka. Samt att erbjuda hjälp i de fall där föraren inte har möjlighet att larma själv, extra viktigt då 45 procent av alla dödsfall bland motorcyklister idag är singelolyckor. Vi vill bidra till en ökad trygghetskänsla framför allt vid soloåkning.”

Okej, men var kommer du in i bilden? Jo, studenterna behöver samla in kördata som de kan ”mata” sin mjukvara med. Detta för att systemet framöver bättre ska kunna förstår skillnaden mellan normal hojkörning och när en olycka verkligen har inträffat. Detta görs via appen LogYard, som enkelt sätts på och stängs av innan och efter körning via ett knapptryck och sedan enkelt skickar upp den insamlade datan till en server.

Så – är du motorcyklist och vet med dig att du kommer att köra mc de närmaste månaderna (tanken är att samla in data fram till april ungefär) kan du alltså vara med och hjälpa till att utveckla den här appen. En app som framöver förhoppningsvis kan bidra till att rädda liv.

Läs mer på DeTecht eller kontakta dem direkt via följande e-post: nikohl(at)student.chalmers.se