annons
Hem » Nyheter » Britt med italiensk tvåtakts-V-twin

Britt med italiensk tvåtakts-V-twin

Tvåtaktsmotorer är tämligen sällsynta numera, om vi nu bortser från exempelvis cross- och enduromaskiner. Anledningen till att de inte används till gatumaskiner kan kort sammanfattas i två ord – avgaser och ljudnivå. Detta har dock inte hindrat den italienska motorfirman Vins, som består av forna tekniker från bland annat Ferrari, att utveckla något ännu märkligare, nämligen en 90-graders tvåtakts-V-twin. Och inte nog med det, den sägs vara god för 80 hk trots blygsamma 250 kubik. Men då måste du förstås upp i yliga 11.700 varv. Men det går att pressa maskinen ytterligare, ändå

Nu har det brittiska hojföretaget Langen Motorcycles  byggt en hoj baserad på just Vins V-twin. Den är ännu inte godkänd för gatbruk, men enligt Vins VD Vincenzo Mattia har motorn klarat homologiseringskraven i Storbritannien, dessutom utan katalysator. Om det så småningom blir en gatlegal modell återstår dock ännu att se.

Det har experimenterats med tvåtakts-V-twinnar förr genom historien. Det stora tekniska problemet har dock alltid varit att cylindrarna kräver separata vevhus, annars skulle ju det ju bli en salig mix av förbränd och ännu oeldad bränsle i systemet.

Mer info och bilder här.