annons
Hem » Nyheter » BMW lanserar adaptiv farthållare

BMW lanserar adaptiv farthållare

Så kallade adaptiva farthållare, som automatiskt minskar din hastighet när du kommer för nära framförvarande fordon, har funnits några år på bilar. Nu har BMW tagit fram en lösning för motorcyklar. De kallar sitt system, som de utvecklat tillsammans med Bosch, för Active Cruise Control (ACC)..

En radar känner av framförvarande fordon, och vinkeln till den, och räknar sedan ut den mest sannolika linjen för kommande 100 meter.  Därefter anpassar hojen varvtalet, men kan även lägga an broms för att justera hastigheten. ACC:n kommer att vara ställbar i tre avståndsnivåer, men även två körlägen (comfortable eller dynamic), som avgör hur hårt ACC:n griper in.

Systemet kommer inte att reagera på stillastående fordon. Dessutom är det integrerat med blinkersen, för att tillåta att man exempelvis kör förbi bilar vid köbildning. Vidare kommer systemet att inkludera en kurvfunktion som även anpassar hastigheten efter hojens lutning.

Första hoj att bestyckas med ACC förväntas bli BMW K1600GT.

Strax efter att BMW via ett pressmeddelande avslöjat vad de har i görningen gick även Ducati och KTM ut med att de har liknande system på gång.