annons
Hem » Bygge » Bildesignerns Honda XL 500-bygge

Bildesignerns Honda XL 500-bygge

Emellanåt stöter man på de där byggena som är något extra, som står ut från mängden. Just ett sådant är ABC 500, baserad på en Honda XL 500 -81. Bakom den fräcka board track-inspirerade hojen står den till USA emigrerade britten Niki Smart, som gjorde sig ett namn efter att ha ritat racerbilen Ariel Atom. Numera är han verksam som designchef hos General Motors.

För den amerikanska webbtidningen Bike Exif berättar Niki att bygget tagit över tio år och att idén föddes när han besökte just en board track-utställning och blev inspirerad av formspråket på tävlingsmaskinerna från 1900-talets början, en tid då hojarna skulle vara smala och nätta. Men Nikki säger sig även gilla europeiska efterkrigsmotorcyklar, fram tills alla började med teleskopgafflar. Innan dess hade hojar mycket intressantare proportioner tack vare sina unika framändor, menar Niki.

Nu är det förstås inte mycket mer än själva motorn som bevarats från den ursprungliga Honda-maskinen. Hjulen är CNC-frästa 26-tummare med kolfiberekrar, framgaffeln är en specialare som heter Hossack i kommolybden, svingen har en justerbar dämpare under sadeln och belysningen består av dolda LED-lampor. Och ovanpå allt en kombinerad sadel och tank i kolfiber, som dessutom döljer elektroniken.

Kolla in fler detalj- och byggbilder och läs mer om hojen på A Bike Companys hemsida.