annons
Hem » Nyheter » Bajaj har köpt Excelsior-Henderson

Bajaj har köpt Excelsior-Henderson

Det anrika amerikanska mc-märket Excelsior-Henderson kan vara på väg tillbaka. Åtminstone namnmässigt. Det indiska mc-mogulen Bajaj har nämligen köpt rättigheterna till varumärket i ett flertal länder.
Henderson och Excelsior var två ledande motorcykeltillverkare i början av 1900-talet. 1917 slogs de samman och byggde motorcyklar fram till 1931 innan de gick i graven som en följd av depressionen. Märket återupplivades 1997 med storslagna planer. En fabrik med kapacitet att för 10.000 hojar per år byggdes i Minnesota. Det gick sådär. Efter tre år och strax under 2.000 hojar av modellen Super-X lades tillverkningen ner.
Bajaj tillverkar över 6 miljoner motorcyklar per år, i huvudsak för den indiska marknaden. De äger 48 procent av KTM och bygger även KTM:s hojar i de lägre kubikklasserna.
På senare år har intresset för klassiska modeller och glidare vuxit kraftigt i Indien, vilket kan förklara Bajajs namnköp. Andra exempel är TVS Motor Company som nyligen köpte Norton och Mahindra som numera äger BSA. Och så har Royal Enfield börjat tillverka glidare.

Super-X 1998