annons
Hem » Filmer » Airbagjacka in action!

Airbagjacka in action!

Italienska Dainese har under en längre tid arbetat med att ta fram en airbag inbyggd i skyddskläderna för oss knuttar. D-air kallas systemet som bygger på att gyro- och accelerationsmätare samt en GPS-enhet sitter inbyggda och reagerar på hastiga och oväntade rörelser. På mindre än en halv sekund blåses något som ser ut som en luftfylld flytväst upp och ger skydd åt hojåkarens överkropp.

Systemet är i förstaskedet utvecklat enbart för racing. Västen sitter tryckt mot ryggen och är fäst mot skinnstället. Vid en omkullkörning skyddas bröstet, skuldrorna och nacken. Systemet är på inget sätt sammankopplat med hojen varken via kabel eller radio.

Elektroniken kräver ström. Detta fås via ett inbyggt batteri som har en driftstid på fyra timmar. Sammanlagt blåses 37 liter luft in i airbagen. Efter att luftkuddarna har utlösts kan föraren enkelt slita loss enheten och gasa vidare om han eller hon vill.

När systemet kommer ut i handeln är oklart. Men redan nu kan du spana in ett klipp på vad som händer vid en olycka. Kolla nedan.