annons
Hem » Motorcykel » Ökning av parkeringsskadorna
Parkeringsskadorna, vad det gäller MC, har ökat markant i Stockholms stad.

Ökning av parkeringsskadorna

Antalet parkerade motorcyklar som skadats av okänt fordon har ökat lavinartat i Stockholms stad. SMC pekar nu på att det kan finnas ett samband mellan ökningen och den parkeringsreform som nyligen införts.

Sedan våren 2018 har man i Stockholms stad infört en avgift för att parkera motorcykel och moped klass I i mc-rutor. Om man bor i staden parkerar man dock på gatan med ett så kallat boendetillstånd. Däremot får man inte parkera i mc-rutorna, vilka är tänkta för tillfälliga besökare, utan ska använda samma parkeringsrutor som bilisterna. Det är detta som SMC menar leder till det ökade antalet parkeringsskador, då det är svårt att hitta parkeringsplatser i Stockholms stad.

Enligt försäkringsbolaget If låg antalet parkeringsskador gällande mc mellan 8 och 10 stycken per år under perioden 2015-2017. Redan i slutet av oktober 2018 hade 26 parkerade motorcyklar skadats – en ökning på 300 procent.

Enligt SMC är ökningen ett bevis för att parkeringsreformen inte fungerar. Man menar att MC-rutorna står tomma medan MC- och mopedägare ska parkera i rutan brevid, i konkurrens med bilisterna. I mc-rutorna har man parkerat avgiftsfritt och varit relativt fredad från parkeringsskador, men på de vanliga parkeringsplatserna är situationen en helt annan. Bilägare retar sig också eftersom en moped tar upp en hel ruta.

Den nya ledningen i Stockholms stad har nyligen lovat att se över både avgifter och regelverk.