annons
Hem » Nyheter » Vector närmare verklighet

Vector närmare verklighet

Den har kallats världens mest avancerade motorcykel, men finns ännu bara på konceptstadiet. Men allt tyder på att det brittiska företaget Arc ska lyckas med att få den i produktion. Kruxet har hittills varit att få ihop finansiärer, inte bara till hojen utan till en hel fabrik. Men sedan man anlitat Crowdcube, ett riskkapitalbolag som sysslar med att hitta finansiärer till nyföretagare, har kulorna börjat rulla in.

– Sedan vi gått ut med Crowdcube-initiativet har vi blivit överväldigade av allt positivt intresse och antalet intressenter som vill förboka är över 2.000, berättar Mark Truman, VD på Arc.

Den som vill satsa några slantar blir delägare i hela firman. Minsta belopp är 500 pund, men har du gått om pesetas kan du peta in upp till en halv miljon pund. 399 hojar är planerade att byggas och fabriken väntas stå klar under 2020.

Vector premiärvisades som koncept på EICMA hösten 2018. Under det futuristiska skalet sitter en 399-volts elmotor som ger 133 hk. Hela hojen väger 220 kilo och ska kunna fara fram över 60 mil på en laddning. Hyfsade siffror, men smakar det kostar det. 90.000 pund får du hosta fram, eller ungefär en mille svenska sekiner.

Vector är inte bara motorcykeln i sig, utan inkluderar så kallad HMI (Human Machine Interface), teknik liknande den som jetpiloter har idag. Således kommer motorcykeln med en specialhjälm med Heads-Up Display plus en skyddsväst som inte bara känner av förarens förehavanden, utan även kan assistera i körningen.

Läs mer på Arc:s hemsida.

Sugen på att pytsa in lite stålars till Crowdcube? Klicka här.