annons
Hem » Motorcykel » Världens mest kraftfulla nakenhoj

Världens mest kraftfulla nakenhoj

En helt ny Brutale från MV Agusta. Ja, det var ett tag sedan sist. Men nu är det alltså dags. Brutale 1000 Serie Oro. En maskin som i mångt och mycket bygger på märkets egna sportmaskin, F4. Toppeffekten sätter ett nytt rekord i nakenhojsklassen – 208 hästkrafter. Vridet är 115,5 Newtonmeter.

Ny från grunden och upp. Endast 300 ex kommer att tillverkas.

Trots att motorn är arvegods från F4:an har den modifierats på en hel räcka punkter. Bland annat har förbränningsrummet arbetats om och vevstaken är helt nydesignad. Det sistnämnda för att få ner vibrationerna till ett minimum.

Oljekanalerna och hur motorn smörjas på insidan har setts över och MV lovar att motorn får den ”smörj” den behöver oavsett lutningsvinkel eller om föraren väljer att köra på bakhjulet långa sträckor. Växellådan har setts över, bland annat för att släppa ifrån sig mindre oljud. På elektroniksidan är Brutalen välförsedd. En åttasstegad greppkontroll är standard liksom quick shifter som funkar åt båda håll.

Kikar vi på ergonomin noterar vi att styret är lägre än vad som är brukligt i streetfighterklassen. Anledningen? Den nya Brutalen toppar 300 km/h. Det finns alltså risk att föraren bokstavligen blåser av. Därav en mer framåtlutad körposition.

Notera den sportiga körställningen.

Fjädringen levereras av Öhlins och är semiaktiv. Bromseriet sköts av Brembos värsta landsvägsdoningar, Stylema. Kolfiberfälgarna hjälper till att hålla nere vikten till ett minimum, faktum är att hojen väger in på låga 184 torrkilon.

Strålkastaren är så klart av led-typ och erbjuder kurv-ljus. Instrumenteringen utgörs av en femtums tft-display men möjlighet att koppla in en smartphone.

Snygg och slimmad.

För den som önskar kan passagerarsadeln lyftas bort och ersättas med en historia i kolfiber. Endast 300 exemplar av serie Oro kommer att tillverkas. Priset är i skrivande stund okänt.

Läs mer om maskinen här.