annons
Hem » Motorcykel » Tuffare tag mot olagliga körskolor
Övningskörning med mc.

Tuffare tag mot olagliga körskolor

Forskare på Statens väg- och transportforskningsinstitut konstaterar att, det faktum att en handledare för övningskörning högst får inneha 15 handledartillstånd, inte har minskat problemet med olagliga körskolor.

Intervju- och enkätstudier som VTI genomfört visar att det är många olika tjänster som erbjuds olagligt mot betalning. Den vanligaste, enligt institutet, är att körkortstagare erbjuds handledning vid körträning mot betalning. Ett mer utstuderat exempel är att man kan få hjälp att svara på provfrågor via en öronsnäcka, men även prov som filmats på plats erbjuds. Förfalskade handledarintyg, handledd körträning, och bokning av förarprov är andra exempel.

VTI ger också förslag på åtgärder som skulle kunna stävja den olagliga verksamheten:

  • Antalet tillstånd minskas från 15 till enbart fem och det blir ett tillstånd per elev istället för tillstånd för olika slags körkort. Möjlighet till dispens för handledare som behöver utbilda fler än fem på grund av stor familj måste utredas.
  • Samverkan mellan olika aktörer bör ökas. Trafiklärare/förarprövare berättar om den svenska utbildningen och varnar för den olagliga verksamheten för nyanlända.
  • Öka myndigheters samverkan och möjlighet att dela data. Det kan göra olaglig verksamhet lättare att upptäcka. Iså det är nu finns en sekretess som försvårar.
  • Följ upp förekomsten av fordon med dubbelkommando och hur dessa bilar används.
  • Förstärk konsekvensen av den olagliga verksamheten, exempelvis genom högre böter, indragning av körkort eller körkortstillstånd.