annons
Hem » Nyheter » PG behöll kontakten

PG behöll kontakten

Sveriges största hopp i Dakar-rallyt – PG Lundmark – behöll avståndet till täten under den första av tävlingens riktigt långa och krävande specialsträckor. Trots en navigeringsmiss körde han in som tolva på den nära 34 mil långa specialen i Marocko. Spanjoren Esteve Pujol befäste sin ledning genom att vara snabbast.

Dammet var det största problemet under Telefonica Dakars femte dag. Inga stora omkastningar skedde bland toppförarna som klagade på siktproblem när de kom ifatt långsammare medtävlare på den 337 kilometer långa specialsträckan. Läget har nu hårdnat till ordentligt i täten där mindre än en minut skiljer de tre snabbaste förare – Esteve Pujol, Fabrizzio Meoni och Cyril Despres – åt.

Fjolårsvinnaren Richard Sainct, som i går vurpade våldsamt och skadade sin vänstra arm, var tillbaka i sadeln men kunde inte riktigt hänga med i tätens tempo. Fransmannen slutade åtta på sträckan.

Sveriges PG Lundmark hade en del problem med navigeringen tidigt under specialsträckan. Trots det behöll han sin 13:e plats totalt och körde in som 12:a, 11 minuter och 25 sekunder bakom Pujol. Sammanlagt är Lundmark 15 minuter och 40 sekunder bakom täten.

Pål Anders Ullevålseter behöll sin tiondeplats totalt. Norrmannen var också tia på sträckan och är sammanlagt drygt elva minuter efter Pujol.

För svensken Lukas Lundin var det uppåt idag. Han körde in på 50:e plats och avancerade totalt till 59:e. Björn Jansson hade 125:e tid på specialsträckan (119 totalt) och finländaren Toni Tanner, som var 145:a idag, är sammanlagt på 140:e plats.

Bertil Marcusson var den av nordborna som hade det kämpigast. Gotlänningen fick bränsleproblem och var långsammast av de 164 förare som klarade den tuffa femte dagsetappen.

I morgon lägger arrangörerna till ytterligare drygt 20 mil till dagsetappen som då blir mer än 80 mil. Rutten går från Ouarzazate till Tan-Tan vid den marockanska Atlantkusten. Etappen innehåller en specialsträcka på 351 kilometer.